Kaip pandemija COVID-19 ir karantinas pakeitė mūsų flirto formą

Priemonės, kurių ėmėsi valdžia, norėdama apsaugoti žmones nuo koronaviruso, verčia daugelį likti namuose, o tai labai apsunkina socialinių ryšių plėtimo galimybes. Deja, esant tokioms aplinkybėms, nieko kito neliko net ir didžiausiems pažinčių socialiniuose tinkluose skeptikams kaip tik užsiregistruoti vienoje iš daugelio (o gal net keliose iš karto) pažinčių svetainių, nes, turbūt sutiks visi, jog lašelis vienumos yra reikalingas visiems, bet kelios savaitės visiškos vienatvės ir izoliacijos gali lengvai privesti iki beprotybės.

Pažinčių portaluose padaugėjo profilių žmonių, kurie bando sudominti narius šmaikščiais prisistatymais, kaip pvz.: “Turiu daug tualetinio popieriaus ir galėčiau pasidalinti su simpatiška šviesiaplauke mergina” arba “Ieškau vaikino, kuris norėtų palengvinti karantiną per Skype”.

Psichologas Audrius Vanagas, besispecializuojanti santykių ir meilės srityje, teigia, jog tokie dalykai, kaip socialinis atsiskyrimas nuo visuomenės, natūraliai sukelia mūsų būties ir jausmų pablogėjimą. Kai esame “užrakinti” savo namuose, turime daug laiko apgalvoti ir analizuoti dalykus, apie kuriuos greičiausiai tiek daug negalvojote, kai galėjote laiką leisti darbe, moksluose, kavinėse ar klubuose su draugais. Jei Jūs manėte, jog būti vienišiems yra blogai, dabar tai gali atrodyti tiesiog tragiška. Jei prieš karantiną svajojote užsiimti seksu, dabar šis noras bus tik didesnis, o žinojimas, jog artimiausiu metu tai neįvyks tik dar labiau sustiprins neigiamas emocijas.

Būtent noras nukreipti negatyvias mintis kita linkme ir pastūmėjo išbandyti socialinius tinklus. Besijaučiantiems blogai, jog pasidavė pažinčių tinklų psichozei, psichologas primena, jog tai nėra blogybė, žmonės tokiu būdu filrtuoja jau šimtus metų. Taip, mūsų seneliai nesėdėdavo Tinder, tačiau sekmadieniais jie eidavo į bažnyčią, kuri buvo viena iš nedaugelio socializacijos vietų.

Taigi kas iš tiesų vyksta šiuo metu pažinčių portaluose?

Žmonės iš tiesų nestokoja fantazijos ir visais įmanomais būdais stengiasi patenkinti savo poreikį turėti ryšį su kitais žmonėmis. Ne paslaptis, jog web kameros ar Skype šiuo metu išnaudojami ne tik rimtiems pokalbiams su šeima ar bendradarbiais, bet ir su visiškai naujais pažįstamais. Ne paslaptis taip pat ir tai, jog šios technologijos šiuo metu yra itin aktyviai naudojamos ne tik rimtiems pokalbiams, bet ir… internetiniam seksui.
Kiti atranda senus pažįstamus, su kuriais dėl vienokių ar kitokių priežasčių nebendravo ilgą laiką. Dalijimasis prisiminimais – dažniausiai sukelia malonius jausmus, o laikas tiesiog skrieja kalbant su senu bičiuliu.
Treti vis tik ieško naujų rimtesnių pažinčių, su mintim, jog kažkada netolimoje ateityje įvyks ir realus pirmas pasimatymas. Pažintys, kuriose ilgos ir tęstinės diskusijos vyksta dar prieš būsimą susitikimą asmeniškai,anot psichologų, turi daugiausiai potencialo peraugti į rimtus santykius.

Kas bus toliau su tokiomis pažintimis?

Tikrai nėra lengva rasti bendrą kalbą nuotoliniu būdų su žmogumi, kurio nepažįstame ir jei kažkam tai vis tik pavyksta – reikia tai įvertinti – galbūt tai nebus partneris visam gyvenimui, bet toks žmogus gali tapti jūsų gyvenimo dalimi. Anot psichologų, einant į pasimatymus su žmonėmis iš greitųjų pasimatymų programėlių, tokių kaip pvz. Tinder, pasitaiko nemažai blogų pasimatymų. Taip yra todėl, kad einant į pasimatymą nėra aišku, ar apskritai yra bent mažiausias ryšys su kitu žmogumi. Tuo tarpu šiuo metu, kai dėl karantino esame namie, praleidžiame daugiau laiko bendraudami nuotoliniu būdu. Kasdien kalbantis su naujais pažįstamais telefonu ar vaizdo skambučiu galima susidaryti gan išsamią nuomonę apie žmogų ir nuspręsti, ar norėsime susitikti su šiuo žmogumi realybėje ar vis tik palikti pažintį virtualioje erdvėje.
Sėkmės pažintyse ir tikėkimės, jog ši izoliacija vis tik nesitęs ilgą laiką.

Scroll to Top